Afval & recyclage bij JVLproper

Als club met een kleine 200 leden doen wij uiteraard ons uiterste best om de afvalberg zo klein mogelijk te houden én te werken aan het milieu. Mits een beetje medewerking van iedereen zorgen we zo voor een aangename sport-omgeving en een ecologische Blauvenne!

Dit proberen we te doen op verschillende vlakken:

  • Batterijen en inktpatronen verzamelen
  • Klein elektronisch materiaal verzamelen
  • Afval sorteren in het JVL-Café
  • Afval sorteren in de sporthal

Batterijen en inktpatronen verzamelen

Gebruikte batterijen en lege inktpatronen kunnen geld opleveren voor de club!

Deze verzamelen wij in de inkom van de Blauvenne (achter het zwarte gordijn, in de grote witte dozen) en volle dozen leveren ons heel wat extra euro’s op. Deze investeren wij dan in duurzaam sportmateriaal, zodat ons afval zowaar winstgevend is voor alle leden!

Breng dus je gebruikte batterijen binnen en check zeker ook eens bij familie, vrienden, op je werk… Kleine en grote batterijen, inktpatronen, toners… Alles is welkom!

Klein elektronisch materiaal verzamelen

Als milieuvriendelijke club doen we mee aan het gloednieuwe “Family Box“-project van onze afvalpartner Recyca.

Het principe is eenvoudig: verzamel thuis je klein elektronisch materiaal, vraag bij ons een Family Box aan en lever hem terug in bij de club. Wij zorgen voor de ophaling en investeren de opbrengst in duurzaam sportmateriaal! Klik hier voor een overzicht van het te verzamelen materiaal…

Dit kan gaan van computerkabels, cd-roms, toetsenborden, rekenmachines, gameconsoles, modems, afstandbedieningen, GSM’s… Enfin, véél dus! De volledige lijst geven we binnenkort mee op deze pagina. Laat je elektronisch materiaal nog even liggen, wij zorgen ervoor dat dit binnenkort de juiste bestemming krijgt!

Deze actie wordt hoogstwaarschijnlijk later dit seizoen nogmaals herhaald.

Afval sorteren in het JVL-Café

In het JVL-Café ligt de focus dit seizoen voornamelijk op het verzamelen én sorteren van afval.

Al geruime tijd verzamelen we papier en karton in de grote vergaarbak naast den toog, achter de hoek richting terras. We trachten deze maandelijks leeg te maken. Let er wel goed op dat er geen etensresten (bv. Pizza-resten!) achterblijven tussen het karton aub, niets zo ongedierte aantrekkend dan rottend voedsel. En dat willen we toch graag vermijden.vuilbakken

Sinds kort zijn er ook gescheiden afvalbakken aangekocht voor in de cafetaria. Hierin kunnen we ook PMD scheiden van het restafval, zodat blikjes en harde plastiek flesjes apart gehouden kunnen worden. Dit zorgt, naast uiteraard de voordelen voor het milieu, voor een serieuze kostenbesparing op vlak van vuilniszakken!

Via onze tappershandleiding (“Tappen voor Dummies“) kunnen de tappers steeds nalezen hoe ons afval wordt gescheiden en verzameld.

Afval sorteren in de sporthal

Ook in de sporthal moeten alle JVL-ers hun best doen om afval te verzamelen. De vuilbakken worden voorzien door de gemeente en ook door hen vervangen en onderhouden, dus op dat vlak zijn we wel van hen afhankelijk… Maar we rekenen erop dat iedereen de vuilbakken gebruikt, lege flessen verzamelt na de wedstrijd/training en de sporthal netjes achterlaat!

Lees meer over de Orde & Netheid…